RAKVIČKA
Je začátek školního roku. Koriguji kroužky, navštěvuji
třídní schůzky, jsem v očekávání toho nejhoršího a hlavně sháním
ekologicky nezlikvidovatelné věci, jejichž pořízením prohlubuji svoji uhlíkovou
stopu. Mám na mysli hlavně něco tak strašného, jako jsou obaly na sešity.
Vcházím do papírnictví. Zdá se, že všichni lidé z Prahy 8 měli pro dnešní
slunečný den stejný plán. Fronta se táhne celým obchodem, dále do vestibulu
nákupního centra až k nedaleké autobusové zastávce. Chudák planeta.
Zvolím tedy raději opačný směr a zajdu si naproti do
cukrárny na rakvičku se šlehačkou.
Nesu si ji ke stolečku tamhle v rohu, tak aby mě nic nerušilo a já mohla
sedět čelem proti bílé zdi.
Rakvička není ledajaká. Její základ je sice
z klasického šlehaného těsta…
(Hledím do zdi a představuji si, jak se přeslazená hmota šlehá do bíla a pak se zprudka nadechuje v troubě do růžova.) …tento zázrak je však navíc pokrytý tenkou vrstvou pevné čokolády. (Vidím velkou káď plnou hedvábně hnědé hmoty s kovovými odlesky a křehkou rakvičku, jak se v ní smáčí od hlavy až k patě a pak na sobě ten čokoládový spacák nechává pořádně zatuhnout.) Co si ale vůbec nedokážu představit (nechávám to rakvičce jako její malé rakvičkové tajemství) je to, jak se dovnitř, do její dutinky, dostal ten slibovaný likérový krém? Horní část rakvičky zdobí hustá šlehačka z pravé smetany. Někdo si dal tu práci, že na jedné polovině korpusu je bílá a na druhé polovině pařížská.
Všechny druhy té toužebně očekávané chuti se mi v
ústech promíchávají do nejsladší slasti. Neviditelné bublinky v neslazené
hutné bílé šlehačce, které neslyšitelně pukají na chuťovém ocase, vše dovršují
k dokonalosti. Chuťové pohárky jsou v extázi a já s nimi.
Dál pomalu ukrajuji sousta podle předepsaného algoritmu. Za notnou chvíli se dorozplývám na konec části s bílou šlehačkou. Rozhodnu se zvolnit tempo a udělat si přestávku. Sedím vzpřímeně s vidličkou ve zdvižené pravé ruce. Zírám do zdi a prociťuji slábnoucí intenzitu chuti, která mi zbyla na jazýčku.
Musím si prostě mlasknout.
Je přede mnou finále s pařížskou šlehačkou. Opět luxusní zážitek. Na talířku mi občas zbývá čokoláda, co odpadne zespod korpusu. Je nutné ji vidličkou seškrábnout a zcela samostatně položit ten tenoulilinký plátek na špičku jazyka, tam ho nechat nejprve rozpustit a pak teprve polknout. Tím přicházím na to, že vstřebávat chutě izolovaně je rovněž výtečné. Od teď milou rakvičku porcuji na jednotlivé segmenty a ty si nekonečně vychutnávám v jejich jedinečné podobě.
Čím více se blíží konec, tím více toužím po tom, aby to nikdy neskončilo. Abych slast prodloužila, musím nakonec celý talířek vylízat.
Má chvilka je u konce. Nahlédnu do vestibulu nákupního centra. Opravdu nechápu, proč jsou všichni ti lidi nalezlí v papíráku, když naproti v cukrárně se dějí takové věci….
Několik rad na závěr:
Vykašlete se na plast, dopřejte si slast a dejte si rakvičku.
Vykašlete se na povinnosti, udělejte si radosti a dejte
si rakvičku.
To vám přeje rakvička Tuctovka
Čau Tuctovcičko, hezký, lepší. Už se zase těším na počtení příští. A teď si jdu dát tu rakvičku.
OdpovědětVymazat